Ma 2022. 6. 27, hétfő, László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

Az agy ciklusai

Életünk minden területét a ciklikus működés határozza meg, és ez természetesen agyműködésünkre is jellemző. Az agyban több biológiai óra, mint élő ritmusszabályozók, vezérli az alvás-ébrenlét, a test hőmérséklet, a szívverés, az emésztés, a hormonok és a neurotranszmitterek napi ciklusát, változásait. A földi életet befolyásoló különböző folyamatok is ciklikusan ismétlődnek. A Nap, a Hold épp úgy hat ránk, mint a Föld belső lüktetése. A napfény az összes földi folyamatot meghatározza, az évszakok, a nappalok és éjszakák váltakozásai által. A hold 28 napos ritmusa meghatározza a nők menstruációját, és a ciklus még azt is tudja, melyik oldali petefészekben történjen meg a peteérés. Hat órás ritmusa a tengereket, s mivel testünk 70%-a víz, így bennünket is befolyásol az ár-apály ritmusa.

Sejtjeink, génjeink programja által, ismerik ezeket a ritmusokat. Belső biológiai óránknak megfelelően, agyunk, az agyhullámokon keresztül szabályozza életünket.

Van 12, 24, 72 órás, illetve 4, 28, 42 napos ritmusunk. Az agy 1,5 órás ritmusban változtatja a neurotranszmitterek összetételét. Ennek megfelelően, vannak maximális teljesítmény pontok, illetve un. relaxációs pontok. A két agyfélteke dominanciája 12 óránként változik. Nappal a bal agyfélteke tevékenysége meghatározó, este a jobb agyfélteke dominanciája határozza meg életünket. Nappal a racionális gondolkodás a túlsúlyos, este az érzelmi oldalunk erősebb. Ilyenkor jobban élvezzük a színházi előadásokat, baráti vacsorákat, egy jó könyvet. Ilyenkor hatékonyabbak az alkotó tevékenységet folytatók, de sokkal nehezebben tanulunk. / Természetesen lehet tanulni, de sokkal több energiát követel az agytól, amit aztán nehéz pótolni, sokkal több alvásra vágyunk./ A számítógép programozók ilyenkor a leghatékonyabbak és sok írónak is, ilyenkor jutnak eszébe a legszebb gondolatok.

Amennyiben működésünk nagymértékben és tartósan eltér az optimális működéstől, úgy az először energia veszteséghez, gyorsabb kifáradáshoz, későbbiekben akár betegséghez vezethet.

Hasonlítsa össze agyának energia felhasználását az optimálissal, a napi terhelési tesztnél.>>>>