Ma 2022. 6. 27, hétfő, László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

Tanulás

Lozanov az elsők között ismerte fel, hogy az emberi agy információ befogadási és tárolási képessége végtelen, és ennek kulcsa a relaxáció.

Napjainkban is intenzíven kutatják, a tanulási képességek növelésének lehetőségeit. Ezek a kutatások valamilyen formában, mind kapcsolódnak valamilyen relaxációs technikához. A kutatások igazolták Lozanov megfigyeléseit, miszerint a relaxáció során a pulzus, a lélegzetvételek száma, azaz az alapanyag csere csökken. Ilyenkor dominánsan alfa hullámok jelennek meg az agyban és képességeink megsokszorozódnak. Relaxált állapotban az agyhullámok nagyobb energiával rendelkeznek, ezért hatékonyabb az ingerek és információk feldolgozása. A relaxáció során, a két agyfélteke között fellépő szinkronitás és az alacsonyabb frekvencia, növeli a befogadó képességet, és ebben az új szerveződésben megnő az információ beépítő képesség. A fény- hang stimulációnál kívülről plusz energia érkezik, ezáltal sokkal gyorsabban, hatékonyabban és pontosabban érhető el, a tanuláshoz szükséges mentális állapot. A théta frekvenciák oldják a belső gátakat, megváltozik a tanulással szembeni ellenállás, ugyanakkor a hosszú távú memorizáláshoz szintén szükségesek az itt keletkező kémiai anyagok. Az agy 7Hz körüli frekvenciák segítségével, 1,5 óránként menti el az új információkat a hosszú távú memóriába. A rendszeres agytréning hatására tartósan megnövekszik az agyban, a vazopresszin, acetilkolin, dopamin, bétaendorfin, noradrenalin stb. szintje. Ezek mind szükségesek a gyors, hatékony és nagy mennyiségű információ beviteléhez, feldolgozásához és elraktározásához.

Történik mindez úgy, hogy közben semmilyen kémiai stimuláló szert nem kell bevinni, felborítva a belső egyensúlyt, hanem a saját tartalékainkat mobilizáljuk, helyezzük készenlétbe, így használva ki jobban bennünk rejlő, meglévő képességeinket. A tréningek hatására nemcsak az információkezelés, a koncentráció javul, hanem a tudatos és tudatalatti közötti átjárhatóság is javul, ezáltal megnő az alkotó kreativitásunk is.

A vizsgáktól való félelem miatt sokan próbálkoznak nyugtatók, szorongásoldók, altatók használatával. Jó tudni ezekről, hogy rontják a memóriát, és lassítják, a tanulást segítő anyagokat.

A rendszeresen edzésben tartott agy számára nem okoz gondot a tanulás.

Itt jegyzem meg, hogy ezzel a módszerrel nagyon jól leküzdhetőek az idegen nyelvek elsajátítása során fellépő gondok. A tréningek során az idegen nyelvi központ és az anyanyelvi központ közötti útvonal feléled, a központtal együtt megerősödik és sokkal hatékonyabb lesz a nyelvtanulás.

A készülék használatára épült nyelvanyag már több nyelven elérhető nálunk. Tréner segítségével, a hibás működés korrigálása után, azoknak is elérhető lesz az idegen nyelv megtanulása, akik idáig hiába próbálkoztak. Gyerekek tanulási gondjairól az óvodások, iskolások anyagánál olvashat.