Ma 2022. 6. 27, hétfő, László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

A zene hatása az emberi agy működésére.

Azt, hogy a zene, hatást gyakorol ránk, valószínű mindenki tudja. Ismerős a dolog, ha máshonnan nem, akkor a mozikból, amikor a film készítői befolyásolják érzelmeinket. A zene segítségével tudnak bennünk félelmet, szorongást, örömöt, bánatot, akár szív szakító, sírást is kiváltó érzelmeket kelteni. Az ősember még csak fadarabokat ütögetett egymáshoz, de ez is elég volt bizonyos hatások kiváltásához, tudatállapot változáshoz. Később ezt az ember, már tudatosan kezdte használni, akár gyógyításra is. A zenei hangok használatának legmagasabb fokára Tibetben jutottak. Amerikai kutatók megvizsgálták az ott alkalmazott zenéket, zörejeket, majd megvizsgálták az ott gyűjtött anyagot. Pár éve én is kaptam ajándékba egy olyan CD-t, aminek segítségével kint alkoholistákat, kábítószereseket kezeltek kiegészítve az egyéb kezeléseket, és sokkal jobb eredményeket értek el, mint nélküle. Érdekessége, hogy a különböző hangrezgéseket fuvolával, hegedűvel és csellóval állítják elő, és az egymást követő egységek "a különböző csakrákat" hangolják be egymás után. Azt hiszem ez elég elgondolkodtató. Mások is foglalkoznak a zene különböző hatásainak vizsgálatával. Az agytréninghez kiegészítésül, mi is használunk zenéket. A zene, hatást gyakorol az agyra: "hangolja". Ennek bizonyítására szolgál az alábbi cikk.

A következő cikket egy kedves ismerősöm találta, még régebben az Interneten.

"Véletlenül" megint a kezembe került és úgy gondoltam, hasonlóság van az agytréning és a zenehallgatás között. Talán a cikket olvasva mindenki jobban fogja érteni az agytréninget és esetleg még a zenehallgatási szokásai is, megváltoznak.

A zene hatalma.

A zene hat a légzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok.

Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültséget. Máshol Dvorákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalom érzetet.

A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni. Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből, a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására. A japán Ohara szeszfőzdéiben Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.

A cikk a következőkben, különböző betegségek esetére ajánl zenéket.

Az ideális zenék álmatlanság ellen:
Szimfóniák lassú tételei, Beethoven: Holdfény szonátája, Bach: csembaló darabjai, Schumann: Álmodozása, Gershwin: Nyáridőben, című darabok.

Baleset, sokk ellen:
Feszültség oldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg. Ravel: Bolerója, Mendelssohn: e-moll hegedűversenye, vagy a "Hair" című musicalből a "Let the Sunshine In" című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást

Depresszió ellen:
Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van. Felhasználható még: Vivaldi: Négy évszaka, Bach: I. brandenburgi versenye, Beethoven: VIII. szimfóniája és Gershwin: Fascinating Rhytm című munkája.

Feltöltődéshez energiaforrásként:
Beethoven: IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach: D-moll toccata és fúgája, vagy V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein: West Side Storyjából az I Feel pretty című dal.

Fáradtság ellen:
Vivaldi: C-dúr versenymű két trombitára, Rimszkij-Korszakov: Spanyol capriccio, indulók.

Fejfájás, migrén ellen:
Mozart: 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye.

Éles fájdalom ellen:
Hacsaturjan: Kardtáncát javasoljuk.

Gátlás leküzdésére:
Ravel: Bolerója, Csajkovszkij:VI.(Patetikus) szimfóniája, Dukas: A bűvészinasa, dzsessz-, blues- és dixieland darabok, Simon és Garfunkel: The Boxer című száma.

Gutaütés esetén:
Az utókezelést megkönnyítheti minden ritmikus, könnyen érthető zene, továbbá a metronóm ritmusa, rap, népdal vagy bármely kedvenc zeneszám közben.

Gyermek sérülése esetén:
Csajkovszkij: Diótörő című szvitje, egyszerű gyerekdalok. A lényeg, hogy a gyerek is ismerje a dallamot, és együtt dúdolja a zenével. A dúdolás felszárítja a könnyeket.

Koncentrációs zavar esetén:
Mozart: D-dúr szonáta két zongorára, halk barokk háttérzene, hangos felolvasás Händel: Vízi zenéjének lassú tételeire.

Magas vérnyomás ellen:
Gregorián énekek, Mozart: Versenymű fuvolára és hárfára, Simon és Garfunkel: Bridge Over Troubled Water című száma.

Meghűlés esetén:
Mozart: Varázsfuvolája, a Rolling Stones: honky tonk Womanje, Rod Stewarttól: You Are the Star. Torokfájásra legjobb az "m" hangot zümmögni.

Stressz ellen:
Halk, kellemes háttérzene. Lionel Richie: My Destinyje, romantikus zene: Schubert: Pisztráng ötöse és Heidenrösleinje, Schumann: Álmodozása, Smetana: A Moldva, Gregorián énekek, esetleg népdalok.

A szívműködés és a vérkeringés erősítésére:
Bach: D-moll concerto csembalóra és vonósokra, Adagio tétele, Beethoven: 4.(G-dúr) zongoraversenye, Mendelsson: E-moll hegedűversenye, Gregorián énekek, country- és westerndalok, popzene (Whitney Houston: Where Do Broken Hearts Go, Tina Turner: On Silent Wings).

Terhesség esetén:
Mozart: D-dúr szimfóniája, Kis éji zenéje, Vivaldi: Négy évszaka, gyermek- és altató dalok.

Köszönöm a cikk eredeti szerzőjének a gyüjtést.
Forrás: internet